Red Sox Series at London

Wednesday, April 04, 2007

Trivia Q&A: April 3

It was a record-setting night of Trivia at Professor Thom's on Tuesday night, as we had 22 teams take part. (So it was a long night for me keeping scores!) The bar was really crowded, and not for any particular reason outside Trivia Night. We had a fabulous game going, and two teams, The Fluffers and The Girl In The Red Shirt Is Hot both with perfect scores through the first four rounds. I really didn't think I made the questions particularly easy this week, but they both did great until the IQ Trivia round.

But that round was tough. We had only one team get as many as 4 of 5 correct, and many teams got only 1 or 2 right. The Fluffers got 3 correct in that round for 14 points and got the win by three points. The second place team, Seymour Butts, won free passes to the second "Boston Teabag Party" a night of Boston comedians that will be held on May 17 at Professor Thom's Loft.

I introduced a new category, Quantity 1-10 Trivia, and that went well, as did Baseball Trivia. Quantity 1-10 was 10 questions where all the answers are the numbers 1-10, and none are repeated. I'm thinking of bringing it back again next week. We gave The Q Train lightning round the week off, but it will be back next Tuesday.

Current Events
1. Which group of Sounth Pacific Islands were hit by a tsunami this past weekend, resulting in 28 deaths?
2. This man won "The Battle of the Billionaires" at Wrestlemania this past Sunday, and did not have to have his head shaved.
3. This former NYC police commissioner is about to be charged with tax evasion and illegal wiretapping, possibly as early as this week.
4. This comedy debuted last weekend and was number 1 at the box office for last week.
5. The NCAA basketball title was won by this team, and they became the first team to win consecutive titles since Duke in 1992.
6. This swimmer became the second swimmer ever to win 7 gold medals at a single championship, in Melbourne, Australia on Monday.
7. This New England state was crowned "the healthiest state in America" for the 6th time in 7 years this week.
8. A train in this European country broke the world speed record Tuesday for conventional rail trains at 357 MPH.
9. House Speaker Nancy Pelosi visited this Middle Eastern country on Tuesday, despite criticism from President Bush that it sends mixed signals to the country's president.
10. This Republican candidate for president in 2008 was revealed to have raised the most of any Republican candidate so far, with $20.6 million.

Answers: 1. Solomon Islands; 2. Donald Trump; 3. Bernard Kerik; 4. "Blades Of Glory;" 5. Florida Gators; 6. Michael Phelps; 7. Vermont; 8. France; 9. Syria; 10. Mitt Romney.

Baseball Trivia
1. In which city will you find Citizens Bank Park? a. Pittsburgh; b. Philadelphia; c. St. Louis; d. Cincinnati.
2. Who was the last man to bat .400 in an MLB season? a. Joe DiMaggio; b. Bill Terry; c. Ichiro Suzuki; d. Ted Williams.
3. How many World Series titles have the New York Mets won in their history? a. 1; b. 2; c. 3; d. 4.
4. How many teams did Babe Ruth play for in his MLB career? a. 1; b. 2; c. 3; d. 4.
5. In which city did the Braves move from when they arrived in Atlanta in 1966? a. Milwaukee; b. Baltimore; c. Kansas City; d. Washington.
6. Who did the New York Yankees defeat in 2000 to win their last World Series? a. Atlanta Braves; b. New York Mets; c. Cincinnati Reds; d. San Diego Padres.
7. How many MLB teams currently play their home games in Canada? a. 0; b. 1; c. 2; d. 3.
8. Which of the following teams has never won a World Series in their history? a. Colorado Rockies; b. Arizona Diamondbacks; c. Toronto Blue Jays; d. Kansas City Royals.
9. Which team did Hall of Famer Tony Gwynn play his entire career for? a. San Francisco Giants; b. Blatimore Orioles; c. San Diego Padres; d. Los Angeles Dodgers.
10. Who is the only team to come back from a 3-0 deficit to win a postseason series in seven games? a. Atlanta Braves; b. New York Mets; c. Chicago White Sox; d. Boston Red Sox.

Answers: 1. b; 2. d; 3. b; 4. c; 5. a; 6. b; 7. b; 8. a; 9. c; 10. d.

Quantity 1-10 Trivia
1. This is the number of the residence of the British Prime Minister, on Downing Street in London.
2. This number was the title of an album by both Foreigner and Blues Traveler.
3. Andrew Jackson was this numbered US president.
4. This is the number of oceans in the world.
5. This is the atomic number of helium.
6. This number was worn by sports immortals Gordie Howe and Ted Williams.
7. This is the number of musicians that make up an octet.
8. You find the letter "f" on a standard touch-tone phone on this number.
9. The pitcher position in baseball is represented by this number.
10. This is the number of points on a Star of David.

Answers: 1. ten; 2. four; 3. seven; 4. five; 5. two; 6. nine; 7. eight; 8. three; 9. one; 10. six.

General Knowledge
1. Which state's postal abbreviation is ME?
2. According to Medieval legend, what type of object is The Holy Grail?
3. Warren Beatty's film, "Reds" centers on a journalist covering which historic event?
4. Hosni Mubarak has been president of which Middle eastern country since 1981?
5. Whiting is a generic term used to describe several varieties of which edible animal?
6. The HBO drama "The Wire" is a police drama set in which US city?
7. Which former Beatle was knighted by Queen Elizabeth II in 1997?
8. Which historical figure is the line, "Let them eat cake" attributed to?
9. "Chilli" and "Left Eye"were members of which all-female R&B group?
10. What profession is Newman, Jerry Seinfeld's neighbor, on the classic show, "Seinfeld?"

Answers: 1. Maine; 2. cup/chalice; 3. Russian Revolution; 4. Egypt; 5. fish; 6. Baltimore; 7. Paul McCartney; 8. Marie Antoinette; 9. TLC; 10. postal worker.

IQ Trivia
1. What 1848 novel features a manipulative woman named Becky Sharp? (5 points)
2. What rock band first recorded the sports arena song, "Na Na Hey Hey (Kiss Him Goodbye)?" (5 points)
3. In 1832, in which Eastern city was the first Democratic National Convention held in? (6 points)
4. In 1939, what did Winston Churchill once describe as "a riddle wrapped in a mystery inside an enigma?" (5 points)
5. Who was the original voice of Shaggy in the TV animated series, "Scooby Doo, Where Are You?" (4 points)

Answers: 1. Vanity Fair; 2. Steam; 3. Baltimore; 4. Russia; 5. Casey Kasem.

No comments: