MLB Trade Deadline

Wednesday, March 21, 2007

Trivia Q&A: March 20

We had 13 teams competing in Trivia Night on Tuesday. The special category was March Trivia, and the scores from that round weren't bad, mostly in the 6-7 points won per team. The overall winners were The Fluffers, a group of regulars that clinched the win with a perfect 25 points in the IQ Trivia category. (IQ Trivia is made up of five difficult questions: one is 4 points, three are five points and one other is 6 points.) They were tied going into the last round, but their great final round gave them the victory.

"The Q Train" lightning round and the final IQ Trivia round of 25 points have caught on well with the trivia players, and both figure to be a staple of Trivia Night for the forseeable future.

Current Events
1. "Jeopardy" host Alex Trebek said he was stunned when this happened on the show for the very first time in its history last week.
2. This supermodel, with a history of legal trouble, began five days of community service in New York this week as part of her recent sentence.
3. A new jumbo jet, the Airbus A380, the largest jet in history, arrived at JFK Airport yesterday. Which European airline operated this flight?
4. This film grossed over $30 million last week and was number one for the second straight week.
5. Of all the "American Idol" contestants, Kelly Clarkson has gotten the most radio airplay since 2002. Which "American Idol" winner is second overall?
6. This university is currently the lowest seeded team still alive in the NCAA Basketball championships.
7. Last week on a flight from India to London, an elderly passenger died in economy class, so she was actually moved up to a seat in first class. On which airline did this occur?
8. Stuart Rosenberg, best known for directing this classic 1967 Paul Newman film, died Sunday at the age of 79.
9. The production company that made "The Queen" announced they will make a film about this onetime British Prime Minister.
10. A methane gas explosion ripped through a coal mine in this country, killing over 100 on Monday.

Answers: 1. a three-way tie; 2. Naomi Campbell; 3. Lufthansa; 4. "300;" 5. Carrie Underwood; 6. UNLV; 7. British Airways; 8. "Cool Hand Luke;" 9. Margaret Thatcher; 10. Russia.

March Trivia

1. The birthstone for March is: a. garnet; b. amethyst; c. aquamarine; d. diamond.
2. Which of the following events always occurs in March? a. Black History Month; b. Women's History Month; c. The Daytona 500; d. National Poetry Month.
3. In March of which year did "The Star Spangled Banner" become the National Anthem? a. 1869; b. 1918; c. 1931; d. 1941.
4. What happened to Julius Caesar on March 15, 44 BC? a. He crossed the Rubicon River; b. He was elected "pontiflex maximus;" c. He was proclaimed "Dictator For Life;" d. He was murdered.
5. On March 23, 1823, Schuyler Colfax was born. Who was Schuyler Colfax? a. US Grant's Vice-President; b. Inventor of the Yo-Yo; c. The first soldier killed at Gettysburg; d. Barnum and Bailey's first circus clown.
6. On March 27, 1964, what was the big news story in Alaska? a. Alaska becomes the 49th state; b. an 8.3 earthquake rattled the state; c. Alaskan Pipeline was completed; d. Exxon Valdez oil spill occurred.
7. In March 1976, Patty Hearst was convicted on which charge? a. kidnapping; b. drug possession; c. armed robbery; d. conspiracy to overthrow the government by force.
8. How many national holidays are there in March? a. none; b. 1; c. 2; d. 3.
9. What god is March named after? a. The God of Love; b. The God of War; c. The God of Music; d. The God of Peace.
10. Which zodiac sign falls in the month of March? a. Aries; b. Capricorn; c. Aquarius; d. Taurus.

Answers: 1. c; 2. b; 3. c; 4. d; 5. a; 6. b; 7. c; 8. a; 9. b; 10. a.

True Or False ("The Q Train")
1. The novel "Dr. Zhivago" chronicles life in Russia during the first half of the 20th Century.
2. Zachary Taylor was the first US president to die in office.
3. The state of Florida is actually located in two different time zones.
4. Cioppino is a kind of fish stew.
5. In Robert Louis Stevenson's book, the first names of Dr. Jekyll and Mr. Hyde are actually Thomas and Robert.
6. Seaweed is a form of algae.
7. The Pecos River is a major tributary of the Colorado River.
8. Painter Cassius Coolidge is best known for his paintings of dogs playing poker.
9. On the TV show, "The Simpsons," Marge's maiden name is Clinton.
10. The Super Bowl has never been played in the state of Texas.

1. true; 2. false, William Henry Harrison was first; 3. true; 4. true; 5. false, it is Henry and Edward; 6. true; 7. false; it is a tributary of the Rio Grande; 8. true; 9. false; it's Bouvier; 10. false, it has been played there twice, both times in Houston.

General Knowledge
1. What was the nickname of the Confederate general Thomas Jackson?
2. Which fictional character was known to attack windmills, thinking they were giants?
3. The Bonneville Salt Flats are a famous venue for what type of events?
4. In 2001, what type of ship waschristened The USS Ronald Reagan?
5. The NY Post headline, "I Do, Yada, Yada, Yada" ran the day after which entertainer got married?
6. Which film features the famous scene in which Burt Lancaster and Deborah Kerr kiss in the sand on the beach?
7. What is the proper name for a female rabbit?
8. During which war did the US Rough Riders win the Battle of San Juan Hill?
9. The "meninges" covers which organ of the human body?
10. "This isn't a hospital, it's an insane asylum" is a famous line from which 1970 movie?

Answers: 1. Stonewall; 2. Don Quixote; 3. auto races; 4. aircraft carrier; 5. Jerry Seinfeld; 6. "From Here To Eternity;" 7. a doe; 8. Spanish-American War; 9. brain; 10. "M*A*S*H"

IQ Trivia
1. "Double, double, toil and trouble" is a line from which Shakespeare play? (5 points)
2. In which activity would you use a "woolly bugger" or a "rat-faced McDougal?" (6 points)
3. At the time of his election, who was the oldest person to become President of the United States? (4 points)
4. Which 1953 novel marked the first appearance of Ian Fleming's James Bond character? (5 points)
5. In 2003, which 1991 rock song did VH1 select as the greatest song of the past 25 years? (5 points)

Answers: 1. Macbeth; 2. fly-fishing; 3. Ronald Reagan; 4. "Casino Royale;" 5. "Smells Like Teen Spirit" by Nirvana.

2 comments:

Suldog said...

Were you watching "Jeopardy" when there was the triple tie? Great stuff! And the returning champion that day was one heckuva nice fellow to make it happen, too.

The Omnipotent Q said...

I actually missed that show, but I read the story online. I don't watch "Jeopardy" as much as I used to, but I should, as it would be a fountain of great trivia questions...