MLB Regular Season Ends

Wednesday, October 24, 2007

Trivia Q&A: October 23

We had a fine crowd for Trivia on Tuesday night, with 14 teams taking part. I heard a few groans when I announced to the crowd that we were having a special category of World Series Trivia, as I've noticed that many trivia players are not strong when it comes to sports. (That's why I try to make Trivia Night as diverse as I possibly can.) I assured everyone that it would be multiple choice, so they'd have a fighting chance to get a good score.

The scores weren't bad at all in that round. One team even got a perfect score, and half the teams got at least 7 or more correct. Almost everyone aced True or False, as six teams got perfect scores, and the lowest score anyone got was a 7. The scores in General Knowledge were a bit lower, and that set up an interesting finish.

A team called 6 Karate Chops of Ching Chong Sushi had perfect scores in the first three rounds, and had a three point lead heading into IQ Trivia. But they got just 4 out of a possible 25, and fell down to a fourth place tie with two other teams. The top 3 teams ended up separated by just two points, but Resident Weevil 3 emerged victorious, getting 14 points in the last round. (They actually caught an error I made in their score, and I was about to announce the winners when a member of their team caught it. They were about to finish in a tie for third when I corrected the error, and they wound up winning by one point.)

We'll be back with another night of Trivia next Tuesday night, and it will interesting to see if the World Series is still going on (it would be between Games 5 and 6 if it is).

Current Events

1. This music star was arrested this past Sunday after getting into a brawl in a Waffle House restaurant after a performance in Atlanta.
2. Nathaniel Marston, a star on this daytime soap, was arrested after getting into a fight with 3 other men in NYC on Sunday.
3. A city's airport in this Midwestern state has decided to accept the code "SUX" as the three-letter ID code every airport has.
4. This cable TV talk show host had some major problems with hecklers in his audience last Friday and personally helped remove one of them.
5. Bobby Jindal was elected governor of this southern state last weekend and becomes the first Indian-American elected governor in the US ever.
6. This magician cancelled an Asian tour last weekend after it was revealed the FBI was probing him over allegations he forced himself on an unidentified woman.
7. This man, who spent 15 years in jail for an infamous murder in NYC in 1986, was arrested yesterday on charges of selling cocaine with his girlfriend.
8. This female singer suddenly collapsed during a samba routine on this TV show, "Dancing with the Stars" last night but was fine afterwards.
9. This Asian country announced it will launch its first lunar probe this week, just weeks after Japan did the same thing.
10. This Eastern US city is home to the least attractive people in the country, a recent survey found.

Answers: 1. Kid Rock; 2. "One Life to Live;" 3. Iowa; 4. Bill Maher; 5. Louisiana; 6. David Copperfield; 7. Robert Chambers; 8. Marie Osmond; 9. China; 10. Philadelphia.

World Series Trivia

1. Bill Mazeroski hit a famous World Series-winning home run against the Yankees in 1960 for which team? a. Pirates; b. Phillies; c. Dodgers; d. Giants.
2. With their pennant win this year, how many times have the Red Sox now appeared in the World Series? a. 7; b. 9; c. 10; d. 11.
3. Which one of the following teams has never won a World Series? a. Florida Marlins; b. Chicago Cubs; c. Arizona Diamondbacks; d. San Diego Padres.
4. Who won last year's World Series? a. Detroit Tigers; b. St. Louis Cardinals; c. Chicago White Sox; d. New York Mets.
5. Which team last won the World Series in 1948? a. San Francisco Giants; b. Chicago Cubs; c. Detroit Tigers; d. Cleveland Indians.
6. Yogi Berra played on the most World Series champions as player. How many? a. 7; b. 9; c. 10; d. 12.
7. Which team won three consecutive World Series in the 1970s? a. Yankees; b. A's; c. Dodgers; d. Orioles.
8. Which player once hit five home runs in a single World Series? a. Reggie Jackson; b. Babe Ruth; c. Lou Gehrig; d. Duke Snider.
9. Which Red Sox player was MVP of the 2004 World Series? a. David Ortiz; b. Keith Foulke; c. Manny Ramirez; d. Curt Schilling.
10. Against which team did Don Larsen throw his World Series perfect game? a. Dodgers; b. Pirates; c. Giants; d. Cardinals.

Answers: 1. a; 2. d; 3. d; 4. b; 5. d; 6. c; 7. b; 8. a; 9. c; 10. a.

True or False ("The Q Train")

1. Lombard Street, known as "the crookedest street in the world," is located in New Orleans.
2. A manatee is also called a "sea cow."
3. Sand is a substance that is crucial in making almost all types of glass.
4. In the comic strip "Cathy," she is always missing one facial feature: her ears.
5. Jimmy Hoffa, before he disappeared in 1975, was the longtime leader of the AFL-CIO labor union.
6. A shift, in terms of clothing, is a type of dress.
7. Joan of Arc was executed by being burned at the stake.
8. The nape of the neck is located at the back of the neck.
9. An egret is a type of plant.
10. The main enemy of the Sheriff of Nottingham in literature was William Tell.

Answers: 1. false, San Francisco; 2. true; 3. true; 4. false, her nose; 5. false, he led the Teamsters; 6. true; 7. true; 8. true; 9. false, it's a bird; 10. false, it was Robin Hood.

General Knowledge

1. In a relay race, what do you call the runner who runs the race's last leg?
2. In her book, "The Camino," actress Shirley MacLaine wrote about what subject?
3. In the USA, in which month are shadows the shortest?
4. How many leaflets does a typical poison ivy plant have?
5. LeAnn Rimes' hit song, "Blue" was originally written for what country music legend?
6. What concert venue is a part of NYC's Rockefeller Center?
7. Which famous author served as an ambulance driver for the Red Cross during WWI?
8. Logophobia is a fear of what?
9. What was the last name of the central family on the TV show, "Party of Five?"
10. What is the name for a word or phrase that is repeated to oneself during meditation?

1. anchor man; 2. past lives; 3. June; 4. three; 5. Patsy Cline; 6. Radio City Music Hall; 7. Ernest Hemingway; 8. words; 9. Salinger; 10. mantra.

IQ Trivia

1. Who was the subject of Norman Mailer's 1979 award-winning book, "The Executioner's Song?" (5 points)
2. In medical terms, alopecia is the loss of what? (4 points)
3. What Florida resort town is the setting for the 1960 film, "Where the Boys Are?" (6 points)
4. What state's motto is "If you seek a pleasant peninsula, look about you"? (5 points)
5. Who did Bryant Gumbel replace as host of the "Today" show in 1982? (5 points)

Answers: 1. Gary Gilmore; 2. hair; 3. Fort Lauderdale; 4. Michigan; 5. Tom Brokaw.

2 comments:

Cullen said...

Your answer under World Series Trivia for number three is incorrect. The Arizona Diamondbacks won the World Series in 2001 with co-MVPs Curt Schilling and Randy Johnson.

The Omnipotent Q said...

Thanks, Cullen. That should have been "d. San Diego Padres." I just put down the wrong letter when I wrote up the post. I've made the correction.